Starbucks Kurulma Adımları
Starbucks , San Francisco Üniversitesi’nden Gordon Bowker , Jerry Baldwin ve Zev Siegl isimlerinde 3 arkadaşlar tarafından Amerika’da kuruldu. Kurulduktan sonra , satışlarında ki amaçları kahve makineleri ve yüksek kaliteli kahve satmaktı.
3 arkadaşın Alfred Peed isimli bir dostları vardı. Bu dostları Peet’s isimli kafenin sahibiydi. Arkadaşlar güçlerini birleştirerek ortalama olarak 8000$ (8 bin dolar) ve üzerine almış oldukları borç para ile işe koyulmak üzere adım attılar. 30 Mart 1971 Washington’da ilk Starbucks şubesini açtılar.
Starbucks ismi , yazılmış olan romanın gemi tayfasında ki bir isimden yola çıkılarak koyulmuştur. Bu romanın yazarı Herman Melville kitabın adı ise Moby Dick ‘dir. Logosu da yine buradan gelmektedir. 1971 yılında ki logolarında bulunan deniz kızının fazla çıplaklığı içerdiği içerikden dolayı 2011 yılına kadar 4 kademe de bu çıplaklık azaltılmıştır.
Starbucks Başarı Öyküsü ‘nde Büyük Rol Oynayan Howard Schultz’ın Ekibe Katılımı
Fakir bir ailenin büyük çocuğu olan Howard Schultz okul masraflarını karşılayabilmek için kanını sattığı söylenmektedir. Kendi parasını kazanarak geçirdiği eğitim-öğretim hayatı , 1975 yılında üniversiteden mezun olması ile sonuçlanır. Bu süreçten sonra zaman kaybetmeden iş bulur ve Xerox şirketinde çalışmaya başlar.
Çalışmış olduğu Xerox şirketi , 3 arkadaş tarafından kurulmuş olan ve o zamanlar küçük bir firma olan Starbucks’dan yüksek bir oran miktarında filtre kahve siparişlerini vermesi üzerine Howard Schultz’ın dikkatinden kaçmamış ve bundan dolayı da Starbucks ile tanışma hayatı başlamıştır.
Starbucks’ın kurucu arkadaşları ile tanışmış ve onları ekibine katılmak adına istekte bulunmuştur. Ancak 3 arkadaş bu isteği olumsuz şekilde karşılık vermiştir. Yaşanan bu olumsuzluğa rağmen pes etmeyen Schultz 1 yıldan fazla ikna çabasını sürdürmüş ve bu süre sonunda bulunmuş olduğu isteği kabul ettirmiştir.
3 arkadaşın kendilerine gelen bu istek teklifi olumsuz bir şekilde uzun bir süre kabul etmemelerin nedeni büyüme isteklerinin olmamasından dolayıdır. Artık Schutlz ekibe katılmış ve pazarlamadan sorumlu yönetici pozisyonunda Starbucks’ta çalışma hayatına atılmıştır.
Schultz , 3 arkadaşa hızlı büyüme ile ilgili fikirler sunmaktaydı ama yine olumsuz şekilde karşılık almıştı. Karşı çıkma nedenlerinde , restoran işletmedikerini kahve tohumu sattıklarını söylemişlerdi.
Schultz , Starbucks’da 1 yıl çalışmanın ardıdan bir iş gezisi için İtalya ‘ya gider. Orada ki kahve kültüründen çok etkilenir bunun üzerine Amerika’da espresso bilinmediği o dönemlerde Starbucks’ın bu işi halledeceğini düşünür ve ülkesine dönmek adına yola koyulur.
Yine 3 arkadaş Schultz’un bu fikirine olumsuz karşılamıştır. Bunun üzerine 1986 yılında , kendi sermayesi ve Starbucks’ın yardımı ile İtalyan Espresso kahve dükkanı bulunan II Giornale’yi açmış olur.
Bir zaman sonra , Starbucks’ın ortaklarından oluşan 3 arkadaş şirketlerini satmaya dair karar aldıklarının bilgisini duyan Schultz hiç beklemeden markayı satın alır. Schultz markayı satın aldıktan sonra Starbucks uluslararasında bir zincire dönüşecekti.
Starbucks bu süreçten sonra hızla büyüme başlamıştı. Schutlz’ın yeni fikirleriyle yola koyulan Starbucks , hızlı büyümelerinin nedenleri arasında reklam değil müşteri memnuniyeti yer aldığını belirtmiştir.
Howard Schultz’ın fikirlerinden ve pes etmeyen başarı öyküsü ile günümüzün en değerli kahve şirketi , Starbucks’ın 2018 yılı verilerine göre elde ettiği gelir 24,71 milyar USD’dir ve çalışan sayısıda 291.000’dir.
Yorumlar