Empati kurmanın önemi iletişim açısından önemlidir. Empatinin tanımı, kendinizi karşı tarafın yerine koymanızdır. Karşı tarafın yaşamış olduğu duygu ve düşünceleri, kendi içinizde düşünüp karşı tarafı anlamak için kendinizi onun yerine kurarak empati kurmuş olunur. Kurulan empati karşı tarafın duygu ve düşüncelerini kabul ettiğimizi göstermez. Bireyler empati kurarak, toplum içinde daha anlayışlı, hoşgörülü, huzur dolu bir ortam yaratırlar. Empati kuran kişilerin hassas olarak bilinir. Ayrıca bu kişiler merhamet ve duyarlılık duygularına sahiptirler. Empatinin önemli kriteri karşımızdaki kişiyi iyi dinlemektir. Dikkatinizi, odağınızı vermezseniz empati kurmada zorlanırsınız.
Tanımı Yaptık, O Halde Empati Kurmanın Önemi Neymiş Bakalım
- Empati kurarak, dünya hayatına zengin bir bakış açısından bakmayı destekler.
- İş dünyasında ki kariyerinizde de empati önemli rol oynar. Satış yapacak olduğunuz ürünü müşteriye pazarlamadan önce kendinizi müşteri yerine koyarak, satışa sunulacak ürün üzerinde ekleme veya çıkarma yapabilirsiniz. Bu sayede satışınız daha etkili olacaktır.
- İnsanların yaşamış olduğu problemleri, empati kurarak düşündüğünüzde aslında kendi içinizde ki sorunlardan daha büyük veya önemli olmadığını görebilirsiniz.
- Empati kurarak kişisel gelişim de olumlu yönlerin arttığını göreceksiniz.
- Empati kuran bireyde yardımsever olma arzusu doğabilir. Buda toplumda faydalı işler yapacağınız anlamına gelmektedir.
- Yaşamış olduğumuz hayatta eğer empati kurmadan devam edersek, başarısızlıklar adeta bir zincirleme kazası gibi peşinizden sürüklenip gelir.
- Empati kuran bireylerde vicdani olarak sorumluluk sahibi olurlar.
Empati kurmanın önemi bunlarla sınırlı değildir elbette. Birçok önemi olan empati kurmanın öne çıkanlarını aktardık.
İlginizi Çekebilir: Kendinize Güvenmenin 5 Altın Kuralı
Empati Nasıl Oluşur
Genel olarak bakıldığında empati doğuştan gelen bir yetenek olarak görülmektedir. Yaşanılan kişilik değişimleri, sosyal ve aile çevreleri gibi etkenlerde empati oluşumunda etkisi vardır. Zorluk yaşamış, çaresiz olan kişilerin bulunduğu bu durumlardan dolayı bu süreçleri atlattıktan sonra empati kazanırlar. Empatiye sahip olan kişiler bir başkasına kendisine yapılmasını istemediği bir şey yapmaz. Bundan dolayı doğuştan gelen yada sonradan sahip olunup kazanılan yeteneklerde sınıflandırabilir.
Bir Atasözü derki …
İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır
Hoşlanılmayan bir davranışın en küçüğünü, başkalarından önce kendimizde deneyip etkiyi görmeli; sonrasında bunun daha büyüğünü başkalarına uygulamanın nasıl uygun olup olmayacağına karar vermeliyiz.
Çok güzel bir site