Motivasyonun Özellikleri Nelerdir?

Günlük hayatta en sık duyulan kelimelerden biridir. Diyet yaparken, bir imtihana hazırlanırken, spor yaparken, yeni bir dil öğrenirken, önemli bir sunum için çalışırken ve daha birçok durumda hep motivasyonun ve özellikleri gerekliliğinden söz edilir.


Motivasyon Nedir?

 Motivasyon, kişisel gelişim sağlamak adına gerçekleştireceğiniz her işte karamsarlığa kapılmaksızın, inanç ve içsel dürtülerle bir amaca ulaşma arzusudur. Bireyin herhangi bir olay karşısında sergilediği davranış ve tutumu, istikrar ve kararlılık düzeyini belirler.


Hayat, inişler ve çıkışlardan oluşan zorlu bir yoldur. Bu yolda emin adımlarla yürümek hedefe ulaşmanızda kolaylık sağlayacaktır. Kendinize olan güveniniz sayesinde artar.


Motivasyon, başarılı olma yolunda ilk adımdır. Başarılı olan her insanın güvencesi motivasyonudur. Hedefe giden yolda elin tuttuğu fenerdir. İnsan fıtratı gereği çok hareketten ve çok düşünmekten yorulur. Durup bir süre dinlenmesi gerekir. Fakat dinlenme süresi uzun tutulduğunda, tembellik bağışıklık kazanır. Yola kaldığınız yerden devam etmek istediğinizde ise korkular ve endişeler baş göstermeye başlayacak. “Ya yapamazsam?” diye düşünmeye başlayacaksınız. Yapabileceğinize ve yolun devamını yürüyebileceğinize inanırsanız ve harekete geçerseniz başarırsınız. Başarmak, inanmaktan geçer. İnanmak ise motivasyondan beslenir. Motivasyonu mümkün mertebede yüksek ve diri tutmak çıkacağınız her yolu sapmadan yürümenizi sağlayacaktır.


 Neler Etkiler?

 Motivasyonu etkileyen birtakım olumlu ve olumsuz etkenler vardır. Bazı sebepler daha çok motive olmanızı sağlarken bazıları ise mevcut motivasyonun tamamen bitmesine sebep olabilir. Birkaç örnek verecek olursak:

  • Seçtiğiniz meslekte, manevi bakımdan sizi tatmin ettiği için severek yapacağınızı düşünüp işe başlarsınız. Bir müddet sonra iş değişir ve maneviyatı hayatta kalmanız için yetersiz bulursunuz. Maddi doyum da ararsınız. Bu sebeple hem maddi hem manevi bakımdan doyum noktasına ulaşabileceğiniz bir iş ararsınız.

  • Yapılan bir grup ödevinde, grup arkadaşlarınızın desteği, bağlılığı ve istikrarı sizi ya motive eder ya da sizin de ödevi gelişigüzel yapma isteğine itebilir. Kararlılık ve bütünlük ararsınız.


Hayatın Her Alanında Gerekli

 Yazacağınız bir yazıdan tutun yemeniz gereken yemeğe kadar birçok durumda motivasyon gereklidir. Örnek vermek gerekirse; bir iş görüşmesi için çağırıldığınızda heyecanlanıp “Yapamayacağım, gitmesem mi?” acabaları dolaşır kafanızda veya ilk kez gireceğiniz bir ortamı düşünün. Çoğumuzun yaşadığı bir durumdur. Oldukça gergin ve çekingensiniz belki de adımlarınız geri geri gidiyor.


İşte bu gibi durumlarda devreye motivasyon giriyor. Kendinizi yapabileceğinize, başarabileceğinize ikna edin. İnanmaktan vazgeçmeyin. Motivasyonunuzu koruyup devamlılığını sağlayabilen birey özgüvenli olur. Motivasyon özgüven kazandırır. Enerjinizi yüksek tutup üstesinden gelebileceğinize ikna edin kendinizi. Şüphesiz gireceğiniz ortama adımlarınızı rahatlıkla atacak işi de kapacaksınızdır.


Güç İçinizde!

 “Başarabilirsin, yapabilirsin!” tezahüratları birçok kişiyi harekete geçirebilir. Düştüğünüz yerde elinizden tutup kaldıracak birini bekleyebilirsiniz. Peki, nereye ve ne zamana kadar?


Kendinize yetebilecek güce sahipsiniz. Güç içinizde!


Başucunuzda bekleyen, her zaman elinizden tutacak biri olmayacak. Duraksadığınızda “Devam!” diyecek kişi bir başkası değil siz olun. Tam olarak buna değinir.


İç motivasyon, bireyin kendini başaracağı yönünde ikna etmesi, gerekli desteği kendisinin sağlamasıdır. “Başarabilirsin, yapabilirsin!” tezahüratlarının “Başarabilirim, yapabilirim”e dönüşüdür. Gereken cesareti bulmanız, cesaretinize kavuşmanız için içinize dönmeniz gerekir.


Motivasyonun Özellikleri Nelerdir konusunu okuyanlar için, İlginizi Çekebilir: Adım Adım Motivasyon