Nasıl motive olurum, adım adım motivasyon nasıl yükseltirim konusuna geçmeden önce motivasyonun tanımını yapalım. Motivasyonu bir şeye karşı heveslenme, bir işi yapma konusunda istek duyma olarak açıklayabiliriz. Dış etkilerle motive olabileceğimiz gibi kendi kendimizi de motive edebiliyoruz. Dış etkilere dayanan motivasyon daha çok geçici etki sağlar, kendi kendimizi adım adım motivasyon ettiğimiz zaman bu daha kalıcıdır olur.
Bazen hayatımızda inişler çıkışlar olabilir yaşama karşı motivasyonumuz düşebilir, bazen bir şeyler yapmak isteriz fakat yeterli motivasyonu kendimizde bulamayız. Bazı şeyler kendi içimizdeki motivasyon kaynağını bulma konusunda etkilidir:
Hedef;
Kendimize bir amaç, hedef belirlemeliyiz. Hedefi olan insanlar hayata karşı daha motivedir, güne bir hedef için uyanır ve bu amaç doğrultusunda çalışır. Burada önemli olan hedefin kendimize uygun olması kendimiz için ulaşılabilir olması ve dış etkilerle değil bize ait olmasıdır.
Hedef koyduğumuz zaman hedefimizin sonucunu düşünmek:
Hedefimizi kafamızda imgelemek bizi motive edebilir. Örneğin; kitap okumak için gerekli motivasyona sahip değilsek okuduğumuzda nasıl biri olacağımızı düşünmek bizi motive eder. Büyük başarılar elde etmiş insanların fotolarını panonuza asmak başarı konusunda sizi heyecanlandırır. Örneğin her sabah uyandığımızda o panoyu görmek bize hedefimizi hatırlatır.
Hedeflerimizi yazmak ve onları güçlü kelimelerle ifade etmek
Amacımıza ulaşama da bizi motive eder çünkü kelimelerin hayatımız üzerinde çok önemli etkileri vardır!
Hedeflerine ulaşmaya çalışırken gereksiz ve birçok işle uğraşma!
Bunu yaparsan yorulursun ve asıl yapacağına odaklanıp motive olamazsın
Yavaş ve sakin olmak:
Bazen hedeflediğimiz şeyleri yapma konusunda çok hızlı davranırız ve sonra aynı hızla vazgeçeriz, vazgeçmemek için yavaş adımlara istikrarlı olmak her zaman iyidir.
Kendimizi ödüllendirmeliyiz ;
Başarılı olduğumuz zaman kendimize ödüller verirsek bu bizi daha da hırslandırır ve yaptığımız işe karşı hevesimiz artar.
Bazen aynı anda bir çok işle uğraşıp başarısız olabiliyoruz
Bu da motivasyonumuzun düşmesine sebep oluyor,yoruluyoruz. Bu yüzden ne yapıyorsak o işe odaklanmalıyız.
Hayatı planlı yaşamak
( günlük,haftalık,aylık) hayatınızı düzenler ve başarılı olursunuz bu da bizi hayata karşı motive eder.
Erken uyanmak;
Aslında herkes sevmese de erken uyanmak hayatı verimli yaşamamızı sağlıyor bu da birçok işi hallettiğimiz için bizi motive ediyor.
Spor yapmak :
Fiziksel olarak zinde olmak insanı psikolojik olarak da motive eder hayata karşı güçlü oluruz
İç sesimiz bize başaramazsın dediğinde olumlu kalıplarla kullanmalıyız ki motivasyonumuz yükselsin.
Mesela; daha önce nasıl yaptım bunu da başarabilirim ya da her zaman başarılı olacağım diye bir şey yok,olabilir.
Harekete geçmek ;
Bir işi yaparken sıkıldığımız zaman o işi yapmaya devam etmeyelim biraz ara verip hakaret etmek işimize döndüğümüzde daha motive başlarız.
Dene ve denemeye devam et ;
Başarılı insanların hayatlarına baktığımızda bir çoğunun deneyerek başarısız olarak başarıya ulaştığını görürüz. Bizler de bıkmadan denemeliyiz ve pozitif olmalıyız.
Farklı alanlarda yetenek edinmeye çalışmak;
Hayat konusunda bizi motive edecek konulardan biridir. Farklı alanlarda kurslara gitmek beceri kazanmak zamanımızı bu şekilde değerlendirmek yeni şeyler öğrenmek bizi motive eder ve mutlu kılar.
Harika gözüküyor.