Nasıl Mutlu Olunur: Etkili 7 Yol

Mutluluk ve sağlık arasında, düşündüğünüzden daha yakın bir ilişki vardır. Sağlıklı bir yaşam tarzı ruh halinizi değiştirip, hayattan daha fazla zevk almanıza yardımcı olacaktır. Olumlu bir zihniyet geliştirmek ömrünüzü uzatabilir ve sağlıksız alışkanlıklardan kaçınmanızı sağlar. Zihniyetinizi iyimser ve aktif bir bakış açısıyla yeniden canlandırmak çok önemlidir. Aşağıda verilen “nasıl mutlu olunur” konusundaki öneriler ile başarı sağlayabilirsiniz.


Nasıl Mutlu Olunur: Etkili 7 Yol


1. Olumlu Düşünmeye Odaklanın

Olumlu düşünme, daha mutlu bir zihniyet oluşturma yolunda atılmış çok büyük bir adımdır. Olumsuzluğa odaklanmak yerine, iyimser olmaya yönelik düşünceler geliştirin. Öz eleştiri yapmaktan genel olarak kaçının. Kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başladığınızda, olumlu düşünceleri yeniden elde etmek için çaba sarf edin. Herhangi bir hata yaparsanız, bunu bir öğrenme fırsatı olarak düşünün. Örnek olarak, “İşe kabul edilmediğim için üzgünüm” şeklinde düşünmektense, “Belki bir sonraki uygulamada daha iyisini yapabilmem için onlardan geribildirim isteyebilirim!” şeklinde düşünebilirsiniz.


2. Kendinizi Başkaları İle Kıyaslamayın

Sosyal medyanın etkisiyle kendiniz ile arkadaşlarınız arasında daima kıyaslama yapmaya meyilli hale gelebilirsiniz. Toplumdaki birçok insanın yaşamının sizin yaşamınız ile aynı olmayacağının farkına varın. Bu yüzden diğer insanlardaki üstün ve olumlu özellikler yerine kendi hayatınızın olumlu ve iyi taraflarına odaklanıp şükretmeyi öğrenin. Ancak, karşılaştırmayı kişisel gelişiminiz için bir motivasyon aracı olarak kullanabilirsiniz.


3. Yaşamınızdaki Stres ve Kaygıyı İyi Yönetin

Stres ruh halinizi ve fiziksel sağlığınızı çoğu zaman olumsuz etkileyebilir. Baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve uyku problemlerinin yanı sıra endişe, öfke ve huzursuzluğa neden olabilir. Stresi hayatınızdan uzak tutmak için hangi olumsuz koşulları azaltabileceğinizi düşünün. Yapamayacağınız sorumluluklar almayın ve gerektiğinde “hayır” demeyi öğrenin. Çok fazla ekstra görev üstlenme konusunda iş arkadaşlarınız ve arkadaşlarınızla kesin sınırlar belirleyin. Sorumluluklarınızı azaltamazsanız, strese yanıt verme şeklinizi değiştirin. Kendinizi yorgun hissediyorsanız, 5 dakika bekleyin. Biraz derin nefes alın ve ayağa kalkın. Daha sonra rahatlamak için kısa bir yürüyüş yapın.


4. Rahatlamak İçin Kendinize Zaman Ayırın

Rahatlamak için kendinize her gün en az bir saat ayırın. Böylece rahatlama sizin için günlük bir ritüel haline gelir. Bu süre zarfında başka hiçbir program yapmayıp sadece dinlenmeye odaklanın. Meditasyon, yoga, tai chi ve diğer zihinsel ve fiziksel rahatlama yöntemleri, gerginliği azaltmak ve stresten kurtulmak için harika bir yoldur. Köpük banyosu yapmak veya kitap okumak gibi sizi rahatlatacak başka yöntemler ve aktiviteler de deneyebilirsiniz.


5. Sağlıklı ve Ulaşılabilir Hedefler Belirleyin

Hedefler, ulaşmanız için size bir amaç ve yerine getirme duygusu verir. Hedefleri daha sağlıklı bir hayata kavuşmanıza yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Mesela amacınız bir maraton koşmak veya yeni arkadaşlar edinmek olabilir. Öncelikle hedeflerinizi daha küçük ve yönetilebilir bölümlere ayırın. Bir bölümü bitirdiğinizde, devam etmeniz için size güven verecek bir gurur ve başarı duygusu hissedeceksiniz.


6. Hayatınızdaki Güzellikler ve İyilikler İçin Şükredin

Minnettar olmak, daha olumlu düşünmenize yardımcı olur. Ayrıca ruh sağlığınız üzerinde olumlu bir etki meydana getirir. Şükretmek ilişkilerinizin gücünü artırabilir. Kendinizi mutsuz veya stresli hissediyorsanız, motivasyon ve ilham sağlayan kitaplar okuyun. Hayatınızda sizin için önemli olan insanlara teşekkür etmeyi unutmayın. Böylece onların sizin için ne kadar önemli olduğunu bilmelerini sağlayın.


7. Gerekiyorsa Bir Uzmandan Yardım Alın

Sürekli olarak üzgün, umutsuz, yorgun veya endişeli hissediyorsanız, bir terapistle görüşmenizde fayda vardır. Uzman terapist probleminizin kaynağını ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.


Nasıl mutlu olunur sorusunu, buna yardımcı olacak 7 öneri ile açıkladık. Yaşam kalitenizi ve sağlığınızı artırıp daha güzel bir hayata merhaba diyebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: Kendinize Güvenmenin 5 Altın Kuralı