Kariyerde Başarıya Ulaşmak İçin Yetenek Biriktirin

Kariyer geliştirmedeki en popüler fikirlerden biri olan “Yetenek Biriktirmek”, çoğu başarılı insanların uzmanlık kazanmasıdır. İş hayatınız için ne kadar çok yeteneklerinizi geliştirirseniz kariyerinizdeki önemli gelişmelerde büyük ölçüde artacaktır. Yetenek biriktirmek içinde 10 bin saat kuralına uymanız tavsiye edilmektedir.

10 Bin Saat Kuralı

Malcolm Gladwell’in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarı getirdiğini bildirdiği en önemli faktörlerden biridir. Bu kural, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söyler. Bu konu hakkında yıllar boyunca yazılar yazıldı, seminerlerde konu oldu sonuç itibariyle küresel bir kural haline gelmiş bulunmaktadır.


Kazanacağınız Her Yetenek Kariyerinizdeki Başarı Oranını İki Katına Çıkarır

10 Bin saat kuralı ile birlikte ilk başta gözümüzde çok büyütebiliriz ancak uzun vadede sürekli olarak çalışmak bu süreden daha fazlasını sağlayacaktır. Devamlı olarak kendinizi geliştirmek sizi herkesten bir adım daha öne taşıyacaktır, bu nedenle uğraşınız sonrasında eğer o konuda uzmanlaştığınızı düşünüyorsanız artık kendinize uzmanlık gerektiren sorular sorduğunuzda cevaplayabiliyorsanız, bir sonraki yeteneğinizi geliştirmek için konu araştırmasına girme vakti gelmiştir. Her uğraşınızdan sonra daha objektif sorular için konu ile ilgili uzman kişilere danışarak bilginizi teyit etmeniz sizin için en faydalısı olacaktır. İş hayatının öncesi veya sonrası kendinizi hep geliştirmeniz sizin her koşullarda bilgi birikimine sahip olmanız, işinize elbet bir gün yarayacaktır.


Temel Konular Sizi Daha Değerli Yapacaktır

Kariyeriniz boyunca ne kadar çok yeteneğiniz varsa o kadar çok değer görür, bir o kadarda ödül alırsınız. Peki bu beceriler nelerdir ? Darius Foroux’a göre bu beceriler şöyledir;

  • Verimlilik: Güçlü verimlilik becerileri ile herşeyi öğrenebilirsiniz. Bu yüzden öğrenmeniz gereken ilk şey verimliliktir. Çünkü diğer tüm yetenekleri çok daha kolay hale getirir. Çok daha basit bir şekilde bahsetmek gerekirse: Verimlilik tüm yeteneklerin annesidir.
  • Yazmak: Düşündüklerinizi yazıya dökmek, o uğraştaki işinizi yapmayı kolaylaştırır. Anlaşılır, sade bir şekilde yazdığınızda kendinizi daha pratik bir şekilde ifade edebilirsiniz.
  • Psikoloji: Günlük hayattaki hareketlerimizi neden yaptığımızı sorgulamak, bilmek diğer insaları daha kolay anlamamıza yardımcı olur.
  • İkna Kabiliyeti: İnsanlarla iletişim kurma sanatı ve bilimidir. İkna konusunda eğer iyiysek; liderlik, satış, sohbet etme ve topluluk önünde konuşma gerektirmesi durumlarında çok daha rahat bir şekilde üstesinden gelebileceksiniz.
  • Kişisel Finansman: Para yönetimini çok sık gündeme getirmeyiz. Fakat emekliliğe yaklaştığımızda “Neden daha da erken başlamadım” diye düşünebiliriz. Ancak şu anda kendi finansmanınızı yönetmenizin tam vaktidir.

Özetle makalemizin sonuna geldiğimizde Waldo Emerson’un şu sözleriyle bitirmek isterim.

“Yapmakta ısrar ettiğimiz şey giderek kolaylaşır, işin doğası değiştiğinden değil, bizim yapma yeteneğimiz geliştiğinden.”

RALPH WALDO EMERSON