Dünyaca ünlü e-ticaret devi Alibaba’ın sahibi olan Jack Ma Çin merkezli olarak bu şirketi kurmuştur.
Jack Ma, en çok bilinen ve dikkat çeken problemi, hep reddedilmektir. Buna rağmen reddedileceğini bilmesine rağmen hiç bir zaman denemeyi bırakmayan, kolay kolay pes etmeyen karakter yapısı ile çabalarının karşılığını sonunda alarak, bir çok girişimciye motivasyon kaynağı olmuştur.
Okullarda çokta başarılı değildi, İş hayatıda pek iyi olduğu söylenemez
İlkokuldan ortaokula geçiş sınavında 2 defa, ortaokuldan liseye geçiş sınavında ise 3 defa başarısız oluyor ve üniversite sınavlarında da 2 kez başarısız olmasıyla birlikte, en son denemesinde yaşadığı şehirde Hangzhou’da bulunan bir yüksekokulda İngilizce Öğretmenliği bölümüne girebiliyor.
Jack Ma artık bir üniversite öğrencisiydi ancak bir problem vardı ki kendisi ve ailesi maddi sorunların başladığını fark etmesiyle birlikte, hem okuyup hemde çalışması gerektiğini düşündü. 50’den fazla yere iş başvurusunda bulunmasına rağmen hiç bir yerden olumlu dönüş alamıyor. Para kazanabilmek için Polislik Akademisine başvurarak, seçmelere 5 kişi katılıyor ancak kendisi hariç 4 kişi kabul edilerek, Jack Ma reddediliyor. Dünyaca ünlü fast food markası olan KFC’ye başvuru yapıyor 24 kişi alınacak olan işe Jack Ma ile birlikte 25 kişi başvuruyor ancak yine alınmayan Ma, pes etmiyor. Sonrasında Harvard Üniversitesine defalarca başvurmasına rağmen tam olarak 10 kez reddediliyor.
Turizim ve İngilizce ikilisi hayatını değiştirdi
1972 yılında Amerikan Başkanının Jack Ma’nın bulunduğu şehre gelmesiyle birlikte turist akınına uğraması üzerinde küçüklüğünden beri İngilizce öğrenmek istiyordu ancak öğrenebileceği bir materyal, kurum olmamasından dolayı, kendisine bir yöntem bulması gerekiyordu. Bununla beraber İngilizce öğrenmek için şehre gelen yabancı turistlere ücretsiz olarak rehberlik yaparak 9 yıl boyunca karşılıklı diyaloglar kurarak ingilizcesini geliştirdi. Böylelikle çeşitli aksanlar, çeşitli diyaloglar kurarak ingilizceyi iyi bir şekilde öğrendi.
Alibaba’nın kuruluşu
1995 yılında Amerikaya giden Jack Ma, burada arkadaşının tavsiyesiyle interneti yani teknoloji ile tanışıyor. Arkadaşının bir ısrarı üzerinde internette bir şeyler aratan Jack Ma, arattığının Çin ile alakalı hiç bir şey bulamadığını fark etmesiyle birlikte, arkadaşı ile birlikte Çince – İngilizce çeviri sitesi açıyorlar. Kısa sürede başarıya ulaşarak, internet olan her yerden sitesine giriş yapılıyordu. Jack Ma bu başarısı onu çok mutlu etmesiyle birlikte kendi ülkesini tüm dünyaya tanıtmaya karar veriyor. Bir süre düşündükten sonra, ülkesindeki üreticilerin, ürünlerini tüm dünyaya satmayı planlıyor.
İsminin tüm dünyada aynı olmasını gerektiğini düşünüyordu, bir gün otobüste yolculuk yaparken çok sevdiği “Alibaba ve 40 Haramiler” adlı masal geliyor. Alibaba isminin heryerde aynı olup olmadığını oldukça merak ediyor. San Francisco’da yemek yediği bir restoranttaki garson kıza Alibaba’yı bilip bilmediğini soruyor, kızda bunun üzerine “Tabii ki, Açıl susam açıl” repliğiyle cevap veriyor. Yolda gördüğü bir çok insana bu masaldan haberdar olup olmadıklarını soruyor. Sorduğu herkesinde bu masalı bilmesi üzerine doğru ismin “Alibaba” olduğunu karar veriyor. Üstelik “A” harfiyle başlamasının aramalarda ilk biz çıkacaktık diye düşünüyordu.
Uzun bir süre para kazanamıyorlar
Alibaba’yı kurduktan sonra Jack Ma ve arkadaşları bir süre para kazanamıyorlar. Ancak platform sayesinde ürünlerini satışa sunan müşterileri oldukça satış yapıyorlar ve kazanç elde ediyorlardı.
Bir gün Çin’de lokantada yemek yiyen Jack Ma, hesabı istiyor ancak hesabının ödendiğini ve kendisine bir not olduğunu söyleniyor. O notta “Ben sizin platformunuza üyeyim. Sayenizde kazançlarım iyi düzeyde arttı. Ben kazanmama rağmen siz kazanamıyorsunuz. Bu nedenle yemeğiniz ben karşılayacağım” yazıyor.
Bunun üzerine artık para kazanması gerektiğini düşünerek, Amerikaya gidiyor. Bir çok iş adamı, yatırımcı ve fon bulmaya çalışsada orada ki kimseden Alibaba için gelişebilceğini düşünmeyerek, gerekli desteği alamıyor. Bunun üzerine yeni bir vizyon kazanabilmek için Davos’a geliyor. Davos Zirvesinde Liderlik Oturumuna katılarak, bu paneli dinledikten sonra ofisteki arkadaşlarını arayarak acil bir şekilde aksiyon almaları gerektiğini söylüyor. Bu konuşma sonrasında “Ali Pay” ödeme sisteminin ilk temelleri oluşturuluyor. Bu ödeme sistemini hayata geçirmek istediğinde bir çok kişi tarafından işe yaramaz olarak görülüyor. Ancak günümüzde milyonlarca üyesi bulunmaktadır. Bu ödeme sisteminin günümüzde Türkiyede İninal ödeme sistemleri ile anlaşması bulunmaktadır. 2018 yılında da Trendyol’u Alibaba tarafından satın alınarak Türkiye e-ticaret pazarınada giriş yapmış bulunmaktadır.
Başarısını Davos’ta yapmış olduğu konuşmasında detaylı bir şekilde anlatmaktadır.
Jack Ma, pes etmeyen mücadeleci karekter yapısı sayesinde bir çok girişimciye örnek olmuştur. Günümüzdeki mevcut şartlar altında her ne kadar olumsuzluklar olursa olsun, yılmadan devam edilebileceğinin göstergesidir.
Yorumlar