KFC Kurucusunun Pes Etmeyen Girişimciliği

KFC kurucusunun girişimciliği, bugün dünya üzerinde 1000’lerce şubesi ve 820.000’lik dev çalışan kadrosu olup bu sayıların gün geçtikçe artan hepimizin bildiği KFC markasının kurucusu olan Harland Sanders’ın adeta hayatının bir dönüm noktası olmuş girişimciliğini ele alalım.


Aile Hayatı

Harland Sanders, 5 yaşındayken babasını kaybetti. Annesinin işe girmesi nedeniyle, kardeşlerinin sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldı. Kardeşlerine bakmaya başladıktan sonra yemek yapmayı öğrendi ve kendini yemek konusunda adım adım geliştiriyordu.Annesi bir süre sonra başka biri ile evlendi. Sanders, üvey babasından şiddet görmeye başladı. Bu şiddetlerinden ardından evden kaçtı. Aile içi sıkıntılardan dolayı 16 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldı. 17 yaşına geldiğinde 4 farklı işyerinden çıkarıldı.


Sanders, 18 yaşına geldiğinde evlilik hayatına adım attı. Trenlerde 22 yaşına kadar kondüktörlük işinde çalıştı. Evlilik hayatında çocukları olan Sanders, eşi tarafından terk edildi ve bebekleri alarak terketti. Terketme nedeni, işten çıkarılıp maddi açıdan zorluklar olduğunu ifade ediliyor. Yaşanılan bu olaylardan sonra Amerikan ordusuna giren Sanders, bir müddet sonra terhis edildi. Sanders, askerlikten sonra sigortacılık, kaptanlık, çiftçilik gibi birçok farklı sektörlerde çalıştı.


Gençlik zamanı böyle geçen Sanders’ın, bir zamanlar almış olduğu hukuk eğitiminde başarılı olamadıktan sonra birçok meslek dalında tutunamadı. Sanders, bu yaşanılanlardan sonra öyle bir döneme girdi ki intihar etmeyi düşündü. Bunları düşündüğü sırada, aklına kendisinin bir konu üzerinde hakim ve yetenekli olduğunu hatırladı. Bu yeteneği yemek yapmaktı.

Başarıya Adım Adım…


Bunun üzerine bir girişimcilik olarak tarihe geçecek olan şirketinin ilk temellerini attı. İlk KFC dükkanını açtı. O sıralarda yemek konusun da ki yeteneği tavukdu. Kendisine has özel tavuk tarifleri ile oturduğu sokağın komşularına bu özel tarifli tavuğu satmaya başladı. Kısa süre içerisinde büyük ilgi ve beğeni topladı. Aynı zamanda ilk KFC dükkanı da oldukça güzel ilgi gördü. Açtığı dükkana olan ilgi ve başarısı fazla uzun sürmedi. Yapılan yeni otobandan dolayı, insanların sık uğradıkları bu yer kullanılamaz duruma düştü ve bunun ardından Sander’ın kfc dükkanı batmış oldu.


Sanders’ın yaşından dolayı almış olduğu emekli maaşı vardı. Özel tarifli tavuklarını ticaret yapacak bir arayışa girdi bu arayışla beraber 1946 model Ford arabasıyla yaşadığı ülke Amerika’da sayıca pek çok restoranlara başvurdu. Bu sayı ise 1008’di. 1008 restoran arasından hiçbir olumlu sonuç alamayan Sanders asla pes etmedi. Pes etmeyen bir girişimciydi o. 1009’uncu restorana başvurdu ve özel tarife sahip tavuklarının teklifi olumlu bir şekilde kabul edildi. Yaptıkları sözleşme de her bir tavuktan 5 sent’lik bir ücret payı alıcaktı.


Yaptığı tavuk menüleri sayesinde yine kısa süre içerisinde müşterileri tarafından çok sevildi. Siparişler hızlı bir şekilde artmaktaydı. Hayatı boyunca maddi anlamda güçlük çeken Sanders, artık maddi anlamda çekecek olduğu bir zorluğu kalmamıştı. Başarmıştı çünkü. Yaşanan onca olumsuzluklara karşı yılmadan, ısrarla pes etmeyerek bu başarıyı geçde olsa yakalamıştı. 90 yaşında hayata gözlerini yumduğunda, ondan geriye kalan milyonlarca dolarlık hissesine sahip KFC markası, pes etmeyen girişimcilik öyküsü ve en çok sevilen fastfood markaları arasında ki meşhur özel soslu tavuk menüleri.


Bu başarılar, girişimcilikler kolay olmuyor. KFC kurucusunun girişimciliği hikayesinin sahibi Harland Sanders 1009 kez denemiş vazgeçmemiş. Eğer vazgeçseydi bugün bu marka olmayacak, en önemlisi de böylesi ilham verici bir girişimci örneği olmayacaktı. Sizde pes etmeyin, vazgeçmeyin. Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil asla pes etmeyenlerdir. Kim bilebilirdi, 1009.da teklifi kabul olup bugünkü KFC’yi ortaya çıkaracağını ?

İlginizi Çekebilir: Apple Kurucusu: Steve Jobs‘ın Başarısı