Kurulan her işletmenin ortak bir amaç doğrultusunda hedefleri vardır. Bu hedef işletmelerini yükselişe geçirmekteir. Yükselişe geçerek işletmelerini büyütmüş olacaklardır. İşletmelerin büyümesi sayesinde satış ve tanınmışlık gibi kavramların da beraberinde yükseleceği aşikardır. Büyüme sebepleri arasında , var olan müşteri taleplerin artması doğrultusunda işletme sahipleri şirketlerini büyütmek için çalışmalar başlatır.
İşletmelerin yükselişe veya büyümeye geçmesinin aşamaları hemen olmamaktadır. Büyüme aşamasına gelindiğinde öncesinde büyüme ile ilgili herşeyi hesaplamak gerekir. Bunlardan öne çıkanlar , ekonomik durumdur. Büyütüldüğünde , işletmenin giderleri ve oranlama ile gelirleri gib konuları iyi bir şekilde hesaplayıp planlamak gerekmektedir.
Gelelim işletmelerin yükseliş şekillerini incelemeye;
İç Büyüme
Var olan hizmetleriniz , faaliyetlerinizin geliştirme amacı ile gerçekleşir. Bu yol izlenildiğinde mevcut finasmman kaynak değerlerinin üzerine yeni maddi kaynak gerekir. Bunu da temin edebilmek adına , yeni sermaye , borçlanma gibi bazı seçeneklerden yararlanmak gerekebilir.
Dikey Büyüme
Bu büyüme 2 yönde gerçekleştirilmektedir.
Geriye Doğru Dikey Büyüme
İşletme sağladığı hizmet ürününün girdi malları olarak tabir edilen malzemeleri kendi işletmeleri bünyesinde üretmeye başlar.
İler Doğru Dikey Büyüme
İşletmeler sağlamış oldukları hizmet ürünlerini , müşterilerine geçişinde gerçekleşen bu yükseliş veya büyüme şeklinde satış için şube açma adımıdır. Yani satacak oldukları ürünü mağazalar veya bayi aracalığı ile sunmak yerine şubeleşme olarak satmaktır.
Dış Büyüme
İşletme sunmuş olduğu hizmet ürünü için kullandığı iç kaynak azalma veya yetersiz durumda olduğu zaman başka bir işletme ile birleşme yoluna gider. Bundan dolayı da , ürünü için yetersiz kaynak sıkıntısından kurtulmuş olur.
Dikey Birleşme
Ürünün üretim , pazarlama ve reklam gibi faaliyetlerin başarısı adına gerçekleşen birleşme şeklidir. Gerçekleşen dikey birleşme şekli ile rekabet gücü ve ortamı artmış olacağı görülebilir.
Yatay Birleşme
Bu birleşme şeklinde , işletme sağladığı hizmet ürününü üreten bir başka işletme ile birleşmesidir. Bu sayede üretim maaliyeti düşecek , rekabet ortamında stratejik bir avantaj katacaktır.
Yorumlar