Ikea’nın Kurucusundan Başarı Öyküsü

Mobilya sektörünün büyük perakende zincirlerinden olan Ikea, ülkemiz başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yaygın bir pazar sahibi. Ikea mağazalarının sahibi ise, ilginç bir ikea başarı öyküsü ‘ne sahip olan ve 27 ocak 2018 tarihinde hayata veda eden İngvar Kamrad.


İkea Başarı Öyküsü ‘nün Sahibi: İngvar Kamrad’ın Çocukluğu

İngvar Kamrad, 1926 yılında İsveç’te Elmtardy çiftliğinde doğdu. Ticarete ilgisi daha çok küçük yaşlarda başlayan Kamrad, henüz 5 yaşında bir çocukken, bisikleti ile gezerek kibrit satmaya başladı.


Yaşıtlarına rağmen daha geç okumaya başlayan ünlü milyarder, bu eksikliği ticareti ile fazlası ile doldurdu. 10 yaşına geldiğinde ise, sadece kibrit satmakla yetinmeyip, ucuz fiyata satın aldığı yılbaşı süsleri ve balıklarında satışını yaptı. Ticaretten kar etmeye başlayan küçük Kamrad, daha büyük ticaret yapma aşkı ile tutuşuyordu.


Babası oğlunun heves ve başarısını fark edince, Kamrad henüz on yedi yaşında iken ona para verdi ve ticaret yapmasını destekledi. Kamrad bu para ile kasabasında IKEA mağazasını açtı. Mağazanın ismi adı ve soyadının ilk harfleri ile doğmuş olduğu çiftlik ve kasabanın baş harflerinden oluştu.


İngvar Kamrad’ın Ikea Başarı Öyküsü

Kamrad ilk kurduğu mağazada çok az ürün satıyordu ve çok az kazanıyordu.


Kamrad’ın IKEA başarısı şu şekilde sıralanıyor;

  • Kredi çekerek 500 kalemi ucuz fiyata aldı ve bunların satışından iyi para kazanarak krediyi kapattı
  • Mobilya satmaya başladı. Bunun için dünyada ilk kez yapılan showroom uygulamasına başladı, bu görsellik çok talep getirdi
  • Müşterilerine ücretsiz olarak kahve ve kurabiye ikram ederek, daha çok müşterinin gelmesini sağladı
  • Ucuza mobilya sattığı için, diğer firmaların baskısı ile üreticiler mağazaya ağaç vermeyi durdurdular. Bunun üzerine Polanya’dan mobilya parçaları getirterek, kolay birleştirilen mobilyalar satmaya başladı
  • Daha az vergi ödemek için, IKEA’nın merkezini Danimarka’ya taşıdı.

İngvar Kamrad, azmi ve ticari zekası ile günümüzde 49 değişik ülkede, 412 mağaza zincirinin sahibi oldu.


İngvar Kamrad’ın Hayat Felsefesi

İngvar Kamrad, çoğunluk tarafından çok cimri olarak görülürdü ve varyemez lakabı takılmıştı. Kamrad, aslında cimri değil çok tutumlu biriydi. Özel uçak alabilecekken, normal uçaklarla ve ekonomik sınıfta yolculuk yapar, mağazaya yürüyerek gider ve uygun fiyatlı lokantalarda yemek yerdi. Ticari hayatındaki ana hedefi ucuz mobilya satmaktı. Bu yüzden az miktarda pahalı mobilya satmaktansa, ucuza çok fazla mobilya satmayı prensip olarak belirlemişti.


İngvar Kamrad’ın Diğer Başarıları


Kamrad’ın en büyük başarısı dünya genelindeki mağaza sayısıdır. Bunun yanında mağazaların, yılda ortalama 2 milyar dolar satış yapan gıda bölümleri bulunuyor. Özellikle mağazanın adı ile yapılan köfte, bir dünya markası haline geldi. Ölmeye bile vaktim yok diyen Kamrad, 91 yaşına kadar aktif olarak çalıştı. Başarısı ile ilgili iki adet kitap ta yazan Kamrad, ölmeden önce dünyanın sayılı zenginleri arasında ilk sıralarda yer aldı.